TERAPIAMUODOT
Psykoterapia voi toteutua yksilö-pari-perhe tai ryhmäterapiana. Terapian kesto vaihtelee
kertakäynnistä 2-3 vuoteen ongelmasta ja sen käsittelytavasta riippuen. Terapian kestosta
sopivat asiakas ja terapeutti keskenään. Tavallisimmat syyt hakeutua terapiaan ovat masennus,
ahdistus, ihmissuhdevaikeudet sekä työ ja opiskeluvaikeudet. Työnohjaus on ulkopuolisen
henkilön antamaa ammatillista tukea työhön liittyvissä ongelmissa. Se on tasavertaista
keskustelua, mikä voi toteutua yksilö tai ryhmätyönohjauksena.
Jokaiselle ihmiselle voi tulla elämän aikana eteen asioita, mitkä saavat psyykkisen tasapainon järkkymään. Joskus voi taas omassa kehityskaaressa tulla lukkoja eteen, joita on vaikea itse avata. Psykoterapeuttinen työskentely voi olla apuna matkalla itseen. Joskus riittää muutama konsultointikerta auttamaan elämässä eteenpäin, joskus taas eheytyminen voi vaatia pitkääkin työskentelyä kuulevan ja kuuntelevan ihmisen kanssa. Ajatusten ja tunteiden jakaminen ääneen voi helpottaa niiden kanssa elämistä ja käsittelemistä.
Pariterapiaan hakeudutaan hyvin erilaisten parisuhdeongelmien vuoksi. Syitä ovat kommunikaatio-ongelmat, uskottomuus, erokriisit, alkoholi jne. Kyseessä on kuitenkin kahden ihmisen välisen suhteen toimimattomuus ainakin joillakin alueilla. Pariterapiaan tullaan yleensä yhdessä. Joskus pariterapiaa voidaan tehdä myös toisen osapuolen kautta. Muutosta haluava osapuoli voi halutessaan tutkia omaa käyttäytymistään ja osuuttaan suhteessa. Pariterapian alussa on yleensä kartoitus elämän tilanteesta, minkä jälkeen mietitään, millä tavoin edetään ja mitä suuntaa suhteessa tavoitellaan. Useimmiten käynnit toteutuvat 2-4 viikon välein. Pariterapiassa pyritään auttamaan molempia suhteen osapuolia tunnistamaan omaa tapaa olla suhteessa. Menneisyyttä tutkimalla pyritään löytämään ne varjot, mitkä haittaavat suhdetta nykyisyydessä ja tulevaisuuteen suuntaamalla mietitään, mikä on mahdollista muuttaa, jotta varjot voisivat pienentyä tai jopa hävitä. Pyritään tekemään tilaa hyville asioille suhteessa. Parisuhde on myös jokaiselle suhteessa elävälle mahdollisuus itsen kehittymiseen. Pariterapia pyrkii antamaan ihmisille siemeniä ja ravintoa, joiden avulla he voivat ymmärtää ja kunnioittaa paremmin toinen toisiaan.
Perheterapia käsittelee perheenjäsenien välistä dynamiikkaa. Useimmiten on kyse vanhemman ja lapsen tai vanhempien / lasten välisistä ongelmista. Perheissä on erilaiset kasvuvaiheet, jolloin myös ongelmakysymykset vaihtelevat. Perheet, joissa on pieniä lapsia painivat eri kysymysten kanssa kuin perheet , joissa on teini-ikäisiä tai nuoria aikuisia. Uusperheissä voi olla vaikeaa sovitella yhteen minun ja sinun lapsia ja erilaisia tapoja kasvattaa. Perheterapia toteutuu siten, että perhe tulee yleensä yhdessä ensimmäiseen neuvotteluun. Tilanteen kartoituksen jälkeen mietitään missä kokoonpanossa työskennellään eteenpäin. Perheterapiassa käyntien tiheys on myös noin 2-4 viikon välein. Samoin kuin pariterapiassa tutkitaan tapoja olla suhteissa ja etsitään muutosta vuorovaikukseen. Pyritään saamaan lukkiutuneet tilanteet liikkeelle. Pienikin muutos voi antaa sysäyksen uusiin muutoksiin.
Työnohjaus
Työnohjauksen on tarkoitus edistää ammatillista kasvamista.
Se on keskusteluun perustuvaa oppimista ja uusien ajatusten oivaltamista. Työnohjus antaa
mahdollisuuden työstää läpi vaikeita työssä esiintyviä asioita tai
tilanteita. Työnohjausta voi käydä läpi yksin tai pienryhmissä.